Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene, cum sunt, bacteriile, virusurile sau parazitii. Printre simptomele intoxicatiei alimentare se numara:

  • senzatie de rau (greata);
  • diaree;
  • varsaturi;
  • crampe stomacale;
  • o temperatura ridicata de 38C sau mai mare;

Simptomele incep de obicei la cateva ore dupa consumul alimentelor care au provocat infectia. Cauzele declansarii intoxicatiilor alimentare. Acest lucru se poate intampla daca mancarea:

  • nu este gatita termic corespunzator;
  • nu este depozitat corect – de exemplu, nu a fost congelata sau refrigerata;
  • este lasata afara prea mult timp;
  • este preparata de cineva bolnav sau care nu si-a spalat mainile;
  • este expirata.

Orice tip de aliment poate provoca intoxicatie alimentara.  Intoxicatiile alimentare sunt de obicei cauzate de:

  • bacteriile campylobacter – cea mai frecventa cauza de intoxicatii; – bacterii de salmonella;
  • bacteriile E. coli;
  • novovirus.

Iata cateva sfaturi care vor ajuta la reducerea riscului de intoxicatii alimentare la domiciliu:

  • Spalarea mainilor

Este imperios necesar ca oamenii sa se spele bine pe maini cu apa si sapun inainte si dupa manipularea alimentelor.

  • Spalarea blaturilor de lucru

Spalarea blaturile de lucru inainte si dupa prepararea mancarii, in special dupa ce au fost atinse de carne cruda (inclusiv pasari de curte), oua crude, peste si legume. Nu este necesar sa se foloseasca solutii antibacteriene – apa fierbinte si detergentul sunt cele mai eficiente.

  • Spalarea buretului de vase

A se spala in mod regulat buretul de vase si prosoapele de bucatarie – acestea fiind murdare si umede sunt locul perfect pentru raspandirea germenilor.

  • Folosirea placilor de tocat separate

Sa se foloseasca o placa de tocat separata pentru a pregati mancarea cruda, cum ar fi, carne si peste. Acest lucru este pentru a evita contaminarea alimentelor gata de consum cu bacterii daunatoare care pot fi prezente in produsele alimentare inainte de a fi gatite.

  • Pastrarea carnii crude separat

Este deosebit de important sa se pastreze carnea cruda departe de alimentele gata de consum, precum salata, fructele. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste alimente nu vor fi gatite inainte de a le manca, astfel incat orice bacterii care ajung pe alimente, de la carnea cruda, nu vor fi ucise.

9m

https://9m.ro

Te-ar mai putea interesa

Cum poate fi de ajutor un pat electric de spital pentru ingrijirea bolnavilor acasa?

Exista afectiuni medicale care prespunu in proces indelungat de recuperare sau afectiuni in urma carora pacientii ajung imobilizati la pat permanent. In oricare dintre cazuri, folosirea unor echipamente medicale de…

Citește

Untul de shea – ce este, beneficii și utilizări

Untul de shea este un ingredient natural recunoscut pentru proprietățile sale hidratante și regeneratoare, fiind utilizat de secole în îngrijirea pielii și a părului. Extras din nucile arborelui de shea…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

Cum poate fi de ajutor un pat electric de spital pentru ingrijirea bolnavilor acasa?

  • May 9, 2025
Cum poate fi de ajutor un pat electric de spital pentru ingrijirea bolnavilor acasa?

Republica Democrată Congo: bogăție naturală imensă, dar cu provocări uriașe

  • May 8, 2025
Republica Democrată Congo: bogăție naturală imensă, dar cu provocări uriașe

Rulouri ZIP pentru umbrirea teraselor: Utilitate, estetica si confort

  • April 30, 2025
Rulouri ZIP pentru umbrirea teraselor: Utilitate, estetica si confort

Anne-Sophie Jouhanneau – autoarea care aduce farmecul Parisului în literatura young adult

  • April 23, 2025
Anne-Sophie Jouhanneau – autoarea care aduce farmecul Parisului în literatura young adult

Untul de shea – ce este, beneficii și utilizări

  • April 11, 2025
Untul de shea – ce este, beneficii și utilizări

Merișor: origine, raspandire si caracteristici

  • April 3, 2025
Merișor: origine, raspandire si caracteristici