
Metodele de conservare si pastrare a fructelor si legumelor pentru un timp indelungat sunt numeroase, de la conserve si preparate speciale, pentru iarna, pana la congelarea acestora. Totusi, unele fructe si legume se strica si isi pierd toata aroma daca sunt congelate. In schimb, altele pot fi inghetate, dar numai intr-o anumita forma pentru a se pastra toti nutrientii acestora.
De aceea, gospodinele ar trebui sa afle ca exista anumite fructe si legume care nu ar trebui niciodata congelate, printre acestea fiind si urmatoarele:
- Rosiile
Rosiile fiind imbibate cu apa, nu este indicat sa fie punse la congelator, nici macar la frigider, pentru ca apa se cristalizeaza, ceea ce da o alta textura rosiei – mai ales pulpei – si ii atenueaza aromele. Acestea ar trebui pastrate intr-un loc racoros si uscat.
- Castravetii
Castravetii nu pot fi congelati cruzi, deoarece fiind umpluti cu apa, ca si rosiile, pulpa lor isi schimba aspectul dupa decongelare si se inmoaie, ceea ce ii face deloc apetisant. Pot fi totusi pastrati la frigider.
- Ridichile
Ridichile nu pot fi congelate. Carnea lor ar deveni moale, plina de apa si fara gust. De asemenea, culoarea lor frumoasa ar disparea. Este mai bine sa fir gatite in supe si acestea sa fie congelate, deoarece se pastreaza foarte bine la congelator.
- Pepenele verde
Pepenele verde este un fruct foarte iubit, dar nu poate fi congelat deoarece contine multa apa, care isi schimba textura daca este congelat. Pe de alta parte, este foarte usor de preparat in inghetata sau sorbet si apoi congelat.
- Citricele
Citricele nu pot fi congelate asa cum sunt. Pot fi, totusi, preparate in coaja, ambalate si congelate. De asemenea, se pot face sucuri, imbuteliate si decongelate cu cateva ore inainte de a fi consumate.
- Merele
Marul poate fi congelat, dar nu intreg. Trebuie decojit, taiat in sferturi si pus intr-o punga plata sau gatit in compot ori intr-o placinta: aceste doua preparate suporta foarte bine congelarea.
- Salata verde
Salata verde nu poate fi inghetata pentru ca se va inmuia si se va ofili. Este una dintre cele mai fragile legume si are cel mai scurt termen de valabilitate. In schimb, poate fi pastrata mai mult timp intr-o punga (perforata) in sertarul de legume al frigiderului.