
Taierea pomilor fructiferi este cheia productiilor stabile. Exista 2 metode principale de taiere a pomilor fructiferi – tunderea cresterii anuale si indepartarea ramurilor perene.
Tunderea se foloseste la copacii tineri, care au cresteri anuale puternice (80-120 cm), iar coroana este rara. Scurtarea cresterilor anuale determina trezirea mugurilor laterali si cresterea ramificarii. In acest caz, cresterile de baza (lastarii centrali si laterali) sunt scurtate cu o treime pentru a provoca ramificarea laterala si a forma coroana mai repede.
Indepartarea ramurilor perene
Pomii fructiferi au cel mai adesea o ingrosare a coroanei, care trebuie subtiata. La intrarea in fructificare (la varsta de 5-6 ani), conductorul central este indepartat prin transferul pe o ramura laterala puternica. Acest lucru se face pentru a restrictiona cresterea ascendenta. Se poate indeparta complet o ramura perena (pe un inel) sau partial (pe o ramura laterala sau transfer).
Indepartarea unei parti a unei ramuri perene imbunatateste cresterea ramurilor adiacente. Bineinteles, ar trebui sa se taie toate ramurile bolnave, uscate sau cele foarte apropiate intre ele. O astfel de taiere imbunatateste iluminarea in interiorul coroanei si contribuie la distribuirea uniforma a fructelor.
Cand se tund pomii fructiferi?
Taierea pomilor fructiferi se efectueaza de obicei in perioada de iarna-primavara, cand plantele sunt in repaus. Tunderea pomilor fructiferi primavara se efectueaza din momentul in care ingheturile severe se opresc pana la inceputul sezonului de crestere, adica de la aproximativ sfarsitul lunii februarie pana in aprilie. In acest moment, nu mai exista niciun pericol de deteriorare a inghetului asupra copacilor taiati. Odata cu debutul sezonului de crestere activ, nu se mai recomanda taierea.
Cum se taie in mod corespunzator pomii fructiferi in functie de forma coroanei?
Cu o coroana piramidala (ca multe soiuri de peri), ramurile cresc in sus intr-un unghi acut. In acest caz, este de dorit sa se indrepte ramurile in crestere in jos. Prin urmare, se taie ramurile care cresc in sus, lasand pe cele care cresc in jos. Dimpotriva, o coroana cazuta poate fi ridicata prin taierea ramurilor care coboara si lasand pe cele care urca.
Taiere anti-imbatranire
Pomii fructiferi batrani sunt taiati pentru a-i intineri. Pentru a reduce coroana si a-i imbunatati iluminarea, se curata centrul – decupand partea superioara a trunchiului, deasupra celei mai apropiate ramuri puternice la o inaltime de 3-3,5 cm. Apoi, intreaga coroana este subtiata – ramuri uscate, cele situate incomod sau care merg in interiorul coroanei sunt taiate.