O tehnica deosebit de eficienta pentru a reduce drastic amaraciunea vinetelor este sa inmuiati vinetele in apa si otet. Este necesar sa curatati vinetele, sa le taiati la dimensiunea preferata si sa le puneti intr-un recipient cu apa si doua linguri de otet.
Dupa ce se lasa la inmuiat timp de aproximativ o jumatate de ora, vinetele vor fi gata sa fie spalate si isi vor fi pierdut gustul picant. Este foarte important sa uscati bine vinetele. In acest moment pot fi folosite ca atare sau pot fi sarate si curatate cu o strecuratoare, daca este vorba de un soi deosebit de amar. Pentru a limita si mai mult gustul amar, coaja poate fi indepartata, in functie de reteta aleasa.
Pentru ce retete este esential sa curatati vinetele
Curatarea vinetelor este intotdeauna o procedura utila pentru a evita surprizele neplacute la degustare, deoarece nu este posibil sa se cunoasca aroma vinetelor inainte de a le gati. In special in cazul vinetelor prajite, este recomandat sa se efectueze aceste proceduri pentru a obtine felii de vinete mai uscate si mai rapid de gatit. In cazul legumelor foarte proaspete, curatarea poate fi evitata, dar trebuie sa ne asiguram de prospetimea produsului. In toate cazurile in care exista indoieli, curatarea este cea mai potrivita solutie preventiva. Va fi foarte dificil si aproape imposibil, de fapt, sa corectati gustul vasului odata ce vinetele sunt gatite.
Dupa ce au fost curatate, nu mai ramane decat sa le folosim in mancaruri gustoase si pline de culoare. Cea mai frecvent utilizata metoda de gatit este prajirea, care este gustoasa si rapida. In cazul pane-ului de vinete, este necesar sa se izoleze bine vinetele cu faina si/sau pesmet si ou, folosind ulei incins. O tehnica mai usoara si mai digerabila este gratarul, pentru care este suficient sa se asezoneze vinetele cu o picatura de ulei crud dupa ce au fost gatite, pentru a nu deveni prea uscate.
Alternativ, vinetele se preteaza la multe preparate la cuptor: taiate in doua pentru a obtine crema din pulpa, umplute sau feliate ca garnitura.