
Obtinuta din fermentarea maltului de orz, drojdia de malt este un ingredient cu multe beneficii pentru sanatate si aduce un gust aparte retetelor. Aceasta mai este supranumita si „parmezanul veganilor”, deoarece ofera un gust absolut rafinat de branza.
Ce este drojdia de malt si in ce preparate poate fi folosita?
Drojdia de malt provine dintr-o ciuperca minuscula, folosita pentru fermentarea maltului de orz. Pentru a putea fi utilizata, aceasta ciuperca se usuca la o temperatura foarte ridicata, ceea ce nu permite sa fie considerat un probiotic (probioticele sunt microorganisme vii care, atunci cand sunt ingerate in cantitate suficienta, exercita efecte pozitive asupra sanatatii).
In general, drojdia de malt se gaseste sub forma de fulgi, ceea ce faciliteaza folosirea sa in preparatele alimentare, cum ar fi in salata, legume sau chiar paste, deoarece ofera o aroma de branza, asemanatoare parmezanului.
Este bine de retinut faptul ca drojdia de malt este mica „bomba” in nutrienti si o vedeta pentru sanatate. Aceasta contine o cantitate mare de vitamine din grupa B, un continut foarte mare de proteine, fibre si polizaharide, fiind bogata si in nutrienti si oligoelemente Tocmai de aceea este folosita mai ales de persoanele care au adoptat o dieta vegana, drojdia de malt oferindu-le nutrientii de care au nevoie pentru o alimentatie sanatoasa.
Care sunt beneficiile drojdiei de malt?
Dupa cum este prezentat anterior, drojdia de malt detine foarte multi nutrienti, numai ca este important sa nu fie preparata termic, deoarece isi pierde din proprietati. Astfel printre beneficiile pe care le ofera se afla:
- Vitamine din grupa B pe care le contine ajuta la producerea de energie, producerea globulelor rosii, sinteza proteinelor, regenerarea celulelor si mentinerea functionarii sistemului nervos central (SNC), combat oboseala si stresul;
- Are un continut ridicat de fibre, care contribuie la reglarea colesterolului si, implicit, continutul de zahar din sange;
- Continutul de polizaharide joaca un rol in echilibrul bun al florei intestinale, prin contribuirea la dezvoltarea bacteriilor bune.
Nu numai sanatatea are de castigat de pe urma consumului de drojdie de malt, ci si frumusetea, deoarece aceasta ajuta la intarirea unghiilor si stimuleaza cresterea parului.