
Quinoa a devenit cunoscuta in ultimii ani drept un adevarat superaliment, plin de nutrienti, cu putine contraindicatii si foarte usor de inclus in orice dieta, indiferent cat de restrictiva ar fi. Vechii incasi numeau quinoa mama tuturor cerealelor, sau „chisaya mama”, iar plantatiile de quinoa erau considerate sacre. Salata de orez sau de quinoa este o solutie delicioasa pentru intreaga familie, fiind usor de pregatit. Ea poate fi mancata atat pe post de garnitura, cat si ca fel principal, numarul de ingrediente necesare fiind unul destul de mic. 4 portii de salata contin doar 230 de calorii, 6,9 gram de proteine, 39,4 grame de carbohidrati, 6 grame de grasimi, 120 de grame de sodiu si 0 miligrame de colesterol.
Ingrediente necesare pentru pregatirea salatei
-
2 cani de apa;
-
o cana de orez ori de quinoa;
-
un castravete mare, bine curatat de coaja si seminte (taiat cuburi);
-
2 rosii taiate cuburi;
-
telina mica taiata cuburi;
-
un ardei gras taiat cuburi;
-
2 linguri de ardei capia taiat (pentru o aroma mai interesanta);
-
o treime de cana de patrunjel proaspat, bine tocat;
-
un sfert de cana de suc proaspat de lamaie;
-
o lingura de ulei de susan;
-
2 lingurinte de sos de soia;
-
sare de mare si piper, dupa gust.
Mod de preparare
Apa trebuie pusa la fiert, iar atunci cand da in clocot, se adauga orezul sau quinoa. Focul trebuie redus la minimum iar oala se acopera si se lasa totul la fiert pret de 15 minute, timp in care orezul sau quinoa trebuie amestecate din cand in cand. Atunci cand ingredientul principal este gata, se ia de pe foc si se mai lasa in oala acoperita inca 5 minute, dupa care trebuie strecurat intr-un vas mai mare si se lasa la racit. Apoi, peste orez/quinoa se adauga castravetii, rosiile, dar si ceapa, telina, ardeiul capia si patrunjelul, si se amesteca totul foarte bine, dar cu grija. Separat, intr-un alt vas trebuie amestecate celelalte ingrediente, iar la final se combina toate elementele, iar salata este gata! Pofta buna, la un preparat gustos si sanatos!