În ce consta ramura endodonției?

0
161
Stomatologie sector 6

Endodonția este o ramură esențială a stomatologiei care se concentrează pe diagnosticul, prevenția și tratamentul bolilor pulpare și a țesuturilor periapicale.

Aceasta implică proceduri complexe menite să salveze dinții grav afectați de carii, traume sau infecții, evitând extracția și menținând sănătatea orală pe termen lung. Plaza Dent, o clinică de renume din București, oferă servicii endodontice de înaltă calitate, utilizând tehnici avansate și echipamente moderne.

Ce este endodonția?

Termenul “endodonție” provine din limba greacă, unde “endo” înseamnă “în interior”, iar “dontos” înseamnă “dinte”. Prin urmare, endodonția se ocupă cu interiorul dintelui, respectiv cu pulpa dentară și rădăcinile acestuia.

Pulpa dentară este un țesut moale care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv. Aceasta se extinde de la coroană până la vârful rădăcinii, fiind esențială în dezvoltarea și nutriția dintelui.

Importanța tratamentului endodontic

Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de tratament de canal, este crucial pentru salvarea dinților infectați sau deteriorați. Atunci când pulpa dentară este afectată de carii profunde, traume sau alte leziuni, aceasta poate deveni inflamată sau infectată. Fără tratament adecvat, infecția poate duce la abces dentar, distrugerea osului și pierderea dintelui.

Procedurile endodontice comune

Tratamentul de canal

Tratamentul de canal este cea mai frecventă procedură endodontică. Acesta implică îndepărtarea pulpei infectate sau inflamate, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare, și obturarea acestora cu materiale biocompatibile. Tratamentul de canal se desfășoară în mai multe etape:

  • medicul stomatolog efectuează o evaluare completă, inclusiv radiografii, pentru a determina amploarea infecției și structura canalelor radiculare.

  • o anestezie locală este aplicată pentru a asigura confortul pacientului pe durata procedurii.

  • se face o mică incizie în coroana dintelui pentru a accesa pulpa dentară.

  • canalele radiculare sunt curățate meticulos și dezinfectate pentru a elimina bacteriile și țesutul necrotic.

  • canalele sunt umplute cu un material special, pentru a preveni reinfecția.

  • dintele este restaurat pentru a-i reda funcționalitatea și estetica.

Re-tratamentul endodontic

În cazurile în care un tratament de canal anterior nu a fost eficient sau au apărut complicații, PlazaDent.ro oferă re-tratamente endodontice. Procedura implică îndepărtarea materialului vechi de obturație, recleanarea și dezinfectarea canalelor, și re-obturarea acestora. Re-tratamentul poate fi necesar în situațiile în care există infecții recurente sau canale radiculare necurățate complet.

  • Chirurgie endodontică

Chirurgia endodontică, sau apicectomia, este indicată atunci când tratamentul convențional de canal nu poate fi realizat sau nu a avut succes. Procedura implică îndepărtarea vârfului rădăcinii infectate și a țesutului periapical afectat. Apicectomia este folosită pentru a salva dinții cu structuri radiculare complexe sau infecții persistente.

  • Tehnologia în endodonție

Plaza Dent utilizează echipamente moderne pentru a asigura precizia și eficiența tratamentelor endodontice. Microscopul dentar este un instrument esențial, permițând medicilor să vizualizeze detalii fine și să navigheze prin canalele radiculare complexe. De asemenea, sistemele de obturație termoplastică și aparatura de dezinfectare cu laser contribuie la succesul tratamentelor.

Îngrijirea post-tratament și monitorizarea

După un tratament endodontic, este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile medicului pentru îngrijirea postoperatorie și să programeze vizite regulate pentru monitorizare. Restaurarea corespunzătoare a dintelui și igiena orală adecvată sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și reinfecțiile.

Endodonție in sector 6 | PlazaDent.ro

Endodonție in sector 6

Endodonție in sector 6 joacă un rol crucial în menținerea sănătății orale prin salvarea dinților care altfel ar fi pierduți din cauza infecțiilor sau traumelor. PlazaDent.ro oferă tratamente endodontice de înaltă calitate, utilizând tehnici avansate și echipamente moderne pentru a asigura succesul procedurilor și confortul pacienților.

Dacă aveți simptome de infecție dentară sau durere persistentă, nu ezitați să contactați Plaza Dent pentru o consultație și un plan de tratament adecvat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here