Carcase PC si standarde

Cel mai comun standard in configuratiile computerelor se numeste ATX - Advanced Technology eXtended

0
189
tipuri caracse PC

Odata cu ritmul frenetic al tehnologiei, electronicele devin mai sensibile, componentele computerelor devin mai mici, se foloseste mai putina energie, iar carcasele computerelor se micsoreaza pentru a gazdui componente din ce in ce mai mici.

Cel mai comun standard in configuratiile computerelor se numeste ATX – Advanced Technology eXtended. Acest standard a fost stabilit in 1995 de la Intel si este un upgrade foarte serios fata de cutiile standard AT anterioare, care devin instantaneu invechite.

Standardul ATX are parametri foarte clari si specifici – dimensiuni de 305mm x 244mm, si o sursa de alimentare. Cei care au un PC, sansa ca computerul desktop sa fie ATX este de peste 95%.

In afara de ATX, exista si alti factori de forma, dar niciunul nu a devenit atat de important. Unele dintre ele precum Micro-ATX, Mini-ITX, Nano-ITX si Pico-ITX sunt de 2-4 si chiar de 10 ori mai mici decat ATX.

Insa de-a lungul anilor, dimensiunea a incetat sa devina decisiva, deoarece odata cu avansarea tehnologiei in configuratia computerului, acesta poate avea deja si alte componente foarte voluminoase.

De exemplu, daca este vorba de o placa video serioasa conceputa pentru jocurile hardcore, atunci dimensiunea acesteia este probabil sa depaseasca 30 cm lungime si 12-15 cm latime, dimensiunea ventilatoarelor marind si mai mult modulul.

O alta componenta voluminoasa poate fi sursa de alimentare, care daca cu ani in urma era suficient sa alimenteze un computer de 150W, astazi exista multa putere captata si sursa poate ajunge la 1,5kW. Pentru a se putea raci bine este important ca electronica din care este compusa sa fie la o distanta adecvata una de alta, respectiv volumul total sa creasca.

Desigur, estetica isi gaseste un loc si in zilele de azi si pentru multi oameni este important nu doar modul in care functioneaza, ci si cum arata computerul lor personal. Alegerea este uriasa si depinde in intregime de cati bani sunt dispusi sa investeasca si de cat de important este aspectul pentru ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here