Dacă am mers măcar odată la un magazin, știm cu toții ce este un sistem POS, deși probabil nu-l cunoaștem sub această denumire. Termenul vine de la englezescul ”Point of Sale” și se referă la aparatura cu care lucrează un casier. Acest sistem POS este inima oricărei afaceri în ziua de azi, pentru că prin el trec toate tranzacțiile financiare pe care un magazin le procesează. Fiind atât de indispensabile, sunt și cele mai căutate multifuncționale SH, pentru că nu este obligatoriu ca ele să fie noi pentru ca afacerea să dea roade.
Nicio afacere nu mai poate exista pe baza unor calculatoare ieftine
Au trecut de mult vremurile când mergeam la alimentară și socotelile noastre erau făcute cu acele calculatoare ieftine, din care mai sărea câte un buton și a căror aritmetică ciudată era înțeleasă doar de vânzătoarea care le mânuia. Astăzi peste tot sunt folosite sistemele POS. Acestea au o parte de software și una de hardware, la fel ca un calculator PC, care conlucrează pentru ca aritmetica să fie aceeași pentru toată lumea.
Care sunt detaliile tehnice relevante pe care trebuie să le știm dacă vrem să cumpărăm un sistem POS? În primul rând, software-ul unui sistem POS poate fi după modelul tradițional sau de tip SaaS. Varianta tradițională presupune cumpărarea unui software ce trebuie folosit și îngrijit de către proprietarul sistemului POS, exact așa cum știm că se întâmplă pentru toate software-urile cu care suntem familiarizați. Variantele mai recente de software sunt cele online, la care avem acces mai rapid și mai simplu, dar care au nevoie de conexiune la internet pentru a funcționa. Este important ca software-ul pe care îl alegeți să fie flexibil și sigur, pentru că majoritatea întreruperilor tehnice în tranzacțiile financiare se datorează problemelor de software. În ceea ce privește componenta hardware a sistemului POS, acesta cuprinde în mod obligatoriu următoarele elemente: casă de bani, cititor de card, ecran, scanner de cod de bare și o mică imprimantă termică pentru bonul fiscal. Această imprimantă funcționează puțin diferit față de imprimantele uzuale, este mai mică și folosește căldură în loc de cerneală. Aceste elemente vă sunt cu siguranță cunoscute, pentru că se găsesc în aproape orice magazin. E important însă de știut că un sistem POS bun nu face doar să scaneze produse și să emită bonuri. El poate să ne ajute pentru managementul clienților și al angajaților, poate elabora rapoarte ale activității de vânzare și este foarte util atunci când trebuie făcut inventarul. În special pentru afaceri mai mici, de tipul magazinelor de cartier, un sistem POS bun poate face jumătate din activitatea propriu-zisă a unui retailer. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste sisteme sau dacă vreți să achiziționați un sistem POS de calitate la un preț cinstit, încercați site-ul Calculator-ieftin.ro. Aici veți găsi diferite modele, la diferite prețuri, dar și piese componente separate, precum monitoare, cititoare de coduri sau imprimante termice.